2017 Transformative Learning Conference

2018 Transformative Learning Conference

March 8-9, 2018
Downtown Oklahoma City, OK

March 7, 2018, Pre-Conference Institute
Edmond, OK

Schedule-at-a Glance
Schedule Subject to Change
Wednesday, March 7, 2018 
UCO Campus

Pre-Conference STLR Institute

"Measuring Beyond-Disciplinary Learning Inside and Outside of the Classroom"

1:00 - 2:50 PM

Student Transformative Learning Record (STLR) foundations and activities

3:00 - 4:05 PM

Adoption and adaptation of STLR

Western Carolina University and Massey University

4:15 - 5:00 PM

STLR Partners’ Fair

UCO Information Technology, Student Affairs, students, faculty, Career Development Center, Leadership programs

4:45 - 5:30 PM

Campus Tour (optional)

5:30 - 7:00 PM

Dinner (optional)

Thursday, March 8, 2018
Embassy Suites Downtown
8:00 - 9:00 AM

Registration

8:50 - 9:15 AM

Welcome and Opening Remarks

UCO President Don Betz and Provost John Barthell

9:15 - 10:05 AM

John Tagg, Plenary

"Learning to Change, Changing to Learn"

10:10 - 10:25 AM

Morning Coffee Break

10:25 - 11:15 AM

50-Minute Interactive Sessions

11:20 - 12:10 PM

50-Minute Interactive Sessions

12:25 - 1:30 PM

Lunch

1:45 - 3:15 PM

John Tagg, Workshop

"Learning from Our Mistakes: Seeking Desirable Difficulties for Ourselves and for Our Students"

3:15 - 3:30 PM

Afternoon Snack Break

3:30 - 4:00 PM

30-Minute Roundtable and Research Sessions

3:30 - 4:20 PM

STLR Workshop

"Leveraging Impact Analysis to Optimize Student Outcomes in Transformative Learning"

4:05 - 4:35 PM

30-Minute Roundtable and Research Sessions

4:45 - 6:00 PM

Poster Judging and Networking Reception

Friday, March 9, 2018
Embassy Suites Downtown
8:00 - 3:00 PM

Registration

9:00 - 9:15 AM

Welcome

Vice President of Student Affairs, Dr. Myron Pope

9:15 - 10:05 AM

Peter Felten, Plenary

"Partnering with Students for Transformative Learning"

10:05 - 10:20 AM

Morning Coffee Break

10:20 - 10:50 AM

30-Minute Roundtable and Research Sessions

10:20 - 11:20 AM

STLR Presentation

"Insights Learned Using Critically Reflective Prompts to Assess Transformative Learning"

10:55 - 11:25 AM

30-Minute Roundtable and Research Sessions

11:30 - 12:00 PM

30-Minute Roundtable and Research Sessions

12:15 - 1:00 PM

Lunch

1:15 - 3:15 PM

Peter Felten, Workshop

"Viewing Transformative Learning Through the Lens of SoTL"

3:15 - 3:30 PM

Afternoon Snack Break

3:30 – 4:00 PM

30-Minute Roundtable and Research Sessions

3:30 - 4:35 PM

STLR Panel

Pre-Conference Institute Participant Presentations

4:05 - 4:35 PM

30-Minute Roundtable and Research Presentations

Hosted by the University of Central Oklahoma